Het idee

“Ik maak bewegende kunst die je helpt ontspannen. Door de coronacrisis waren tuinders genoodzaakt om hun planten te vernietigen. Zorgmedewerkers verdienen applaus en waardering. Toen ik deze gedachten door elkaar husselde, kreeg ik op een nacht het plan om met planten een ode te brengen aan de zorg: een compassiebeer, gemaakt van planten.”

foto: Vidiphoto, Gert Janssen

In de praktijk

Vanuit het werkveld werd dit idee direct enthousiast ontvangen. De eerste drie beren hebben inmiddels heel wat compassie en waardering gebracht. Kwekers leverden per beer 10.000 kalanchoe plantjes. In het Erasmus MC zijn de plantjes van Vilosa inmiddels uitgedeeld aan het zorgpersoneel. Terwijl de beren met planten van SV.CO in Utrecht en Delft wel tien weken de binnentuinen van kleur voorzien.

Zowel binnen als buiten zorgt een blik op de kleurrijke ‘Compassiebeer’ in onze tuin dagelijks voor een glimlach bij onze bewoners.

De Bieslandhof

Pieter van Foreest

Afdeling communicatie

Ik heb Adriënne onlangs in het Erasmus MC tijdens het creëren van de compassiebeer leren kennen. Haar creatieve drive in maatschappelijke en sociale betrokkenheid gaf onze medewerkers iets speciaal in deze Coronatijd. Jouw passie doet iets moois met mensen.

Tjitske Sweerts

Erasmus MC

Manager Frontservices en Inrichting, Servicebedrijf

Beste Adriënne, graag danken wij u van harte voor het maken van de mooie beer deze afgelopen periode. Niemand had van te voren kunnen bedenken hoe alles heeft kunnen lopen en welke keuzes gemaakt moesten worden. Maar het gebaar van uw kant gaf het gevoel van waardering en net weer dat zetje om meer te geven! De beer van vetplantjes was een echt hoogtepunt midden in de passage. Alle bezoekers en medewerkers keken er naar en maakte mooie foto’s. Wij hopen dat voor u en uw dierbaren de gevolgen van de crisis beperkt blijven. Met warme groet.

Covid Team

Erasmus MC

foto: Vidiphoto, Gert Janssen

Drie-dimensionaal

En nu zijn er vergevorderde plannen voor een drie-dimensionale versie van 4.5 meter hoog. Een duurzaam project voor max 5 jaar. Dat is uiteraard een stuk uitdagender dus er is een team van experts ingeschakeld om samen te werken aan de bouw. De beer zal worden aangeboden aan het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft als een symbool voor “Samen Sterk” in de strijd tegen het virus en als morele ondersteuning voor degenen die in deze onzekere tijd voor ons zorgdragen.

Community project

“Ik zie dit echt als een community project, een brug tussen de werelden van kunst, gezondheidszorg, land- en tuinbouw, natuur, techniek, duurzaamheid, wetenschap en maatschappij. Het is geweldig om de gemeenschappelijke inzet te zien. Het is echt vóór de maatschappij, dóór de maatschappij.”

Bouwteam en medewerking

“Het project is dan wel door mij geïnitieerd, maar het gaat om een gezamenlijk gedragen project. Mensen hebben elkaar altijd al nodig gehad, dat is de afgelopen maanden nog maar weer eens éxtra benadrukt. Succes is het resultaat van samenwerking met een positieve mentaliteit. Ik deel de credits met de onderstaande partijen.”

 
Biersteker
Zuidkoop
Broersma
FORM
Hovenier vd Heijen
ELNO
Kaymill
Reinier de Graaf
Spie
Stuit
Buitelaar metaal
HET Architectenbureau
Enthoven Techniek
Rabobank
 

foto: UMC Utrecht, Ivar Pel

Campagne

Meehelpen met campagnevoeren? Daarvoor is  Adrienne Rombout op zoek naar een team van vrijwilligers. Neem contact op via adrienne@artworkswell.nl

Donaties

Naam

E-mailadres*

Bedrag €*Meer informatie?

LinkedIn
Instagram

Deel deze pagina op je socials

Menu